Helle neljän seinän sisällä

Miksi yksi reippaasti ylilämmitetty huone on elämän ja kuoleman kysymys monelle suomalaiselle?

Vanha suomalainen sananlasku sanoo että jos viina, terva tai sauna eivät auta, on tauti kuolemaksi. Kuka ikinä kyseisen sananlaskun keksi, voi hykerrellä tyytyväisenä suohaudassaan ironiantajuaan. Nämä kolme asiaa ovat edelleen tärkeitä suomalaisille, mutta nykyään suomalaiset kuolevat epäterveellisen ruokavalion lisäksi juuri viinaan ja tervaan tupakoinnin muodossa. Sauna ei tosin tapa ketään. Tosin vahvassa krapulassa saunominen saattaa aiheuttaa sydänkohtauksen. Hyvä on, saunakin tappaa. Viina, tupakointi ja rasvainen ruoka ovat elämäntapoihin liittyviä kuolemansyitä ja sauna jos jokin on oleellinen osa suomalaista elämäntapaa. Muita suomalaisia elämäntapoja ovat puhumattomuus, itsensä murhaaminen, ilmaston kylmyys ja suomalaisen elämäntavan tarpeeton väheksyminen.

Helleraja on suomessa 25 celsiusastetta. Saunoja Suomessa on tilastokeskuksen mukaan noin 2 000 000 eli yksi sauna noin 2,6 asukasta kohti. Valoisia ja kuivia hellepäiviä on vuodessa keskimäärin 37. Saunassa pitää olla kosteaa, hieman pimeää ja asteita noin 80-90. Saunapäiviä on vuodessa keskimäärin 365,24. Ei kukaan joka päivä saunassa käy, mutta jotkut suomen noin 2 000 000 saunasta lämmitetään joka päivä. Näistä saunoista noin 1 000 000 toimii sähköllä. Jos ne olisivat päällä samanaikaisesti ne kuluttaisivat 4 ydinreaktorillista sähköä. Ydinreaktoreita on Suomessa 4 ja hiilivoimaloita paljon enemmän. Ilmaston lämmetessä hellepäivät lisääntyvät, myös talvella jolloin pohjoisessa on maapallon asennon takia pimeää. Suomen talvi-ilmaston tulevaisuus on pimeä, kostea ja kuuma. Aivan kuin saunassa, tai kompostissa.

Saunominen läpäisee yhteiskunnan ja sen eri luokat. Kaikki ovat ylimmällä lauteella, tasa-arvoisina kuin pohjoismaisen hyvinvointivaltion malliesimerkissä. Alastomaan hikoilevaan ruumiiseen on mahdoton kiinnittää arvomerkkejä ja merkkivaatteita. Sauna voi olla myös diktatuuri. Erityisesti julkisissa saunoissa saattaa olla tyranki joka tukahduttaa opposition, sillä veden heittäminen kiukaalle toimii valtiollisena poliisina joka löytää jokaisen ja hiillostaa maanpakoon. On tosin hetkiä jolloin saunaetiketin rikkomisesta on toivottavaa saada rangaistus. Tällaisena rangaistuksena voidaan käyttää sitä että muut saunojat puhaltavat rikkojaa kohti. Kuuma ilmavirta toimii kuin suuhun kiinnitetty liekinheitin. Kohteena voi olla vaikka pierun päästänyt henkilö. Piereminen saunassa on epäkohteliasta, mutta koska saunassa yleensä hengitetään suun kautta on kiinnijäämisen riski kovin pieni.

Saunassa puhaltaminen toista kohti on siis rangaistus, mutta toisen hakkaamista tuoreilla koivunoksilla pidetään ystävällisenä palveluksena. Myönnettäköön, että ihminen joka ei ole ollut puulämmitteisessä saunassa järven rannalla ja hakannut itseään koivunoksilla, ei ole ollut koskaan oikeasti saunassa. Kuuma koppi jossa joku hakkaa oksilla selkään, on ehkä monien mielestä lähempänä helvettiä mutta suomalaiselle se on kai taivas.

Saunassa ollaan alasti.Saunassa miehet ja naiset voivat olla yhtäaikaa alasti. Monet luulevat miesten ja naisten yhtäaikaisen alastomuuden liittyvän lisääntymiseen. Jos tällainen alastomuus tapahtuu saunassa, siihen ei liity lisääntyminen. Saunan liittyminen seksiin on yksi niistä väärinymmärryksistä joita suomalainen yrittää korjata kun etelä-eurooppalaisten erasmus-opiskelijoiden suomalaiseen kulttuuriin tutustuminen alkaa olla liian innokasta. Sauna ei edes ole erityisen mukava paikka sellaiseen toimintaan. Sen tekeminen saunassa krapulassa voi tappaa. Sauna ei koidu ainoastaan kuolemaksi. Maaseudulla sauna oli vielä pitkään 1900-luvullakin paikka jossa synnytettiin, jos sairaalaan oli kovin pitkä matka. Saunassa siis synnytään, kärsitään, nautitaan, ollaan tasavertaisia ja kuollaan krapulassa.

Des Finnischen nicht mächtig? Zwei Übersetzungen dieses Textes finden Sie hier.

Neuen Kommentar schreiben

Plain text

  • Keine HTML-Tags erlaubt.
  • Internet- und E-Mail-Adressen werden automatisch umgewandelt.
  • HTML - Zeilenumbrüche und Absätze werden automatisch erzeugt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.