Pravi trenutak za laž?

Da li treba birati pravi trenutak za laž ? Laž nije prihvatljiva u svakoj oblasti našeg života dok je u nekoj sasvim poželjna i neophodna.

U mom društvu sam poznata pod radnim nazivom “Radio Mileva”. Ja sam ona koja zna sve tračeve i ne libi se toga da ih podeli sa drugima,bez i malo griže savesti. Nakon što sam malo dublje zašla u proučavanje ovog mog problema, naišla sam na činjenicu da u stvari ne podnosim laž i da ne znam da lažem pa samim tim moram da saopštim čak i one pikantne detalje iz biografije ljudi iz moje okoline.
Trenutak kada treba da saopštim laž se pretvara u pakao.Obrazi mi postaju boje paradajza, mucam kao da sam pred dekanom mog fakulteta i kao da odgovaram na pitanje od koga zavisi moj opstanak a prete mi smrću ako ne dam tačan odgovor, noge mi podrhtavaju i znojim se kao da imam temperaturu preko 40 stepeni. Da ih izbegla ovu kolateralnu štetu koju,u mom slučaju, laž nosi sa sobom,ipak se opredeljujem za istinu.
Poučena iskustvom da majku ne možete slagati da ne pušite dok vam iz usta kulja dim koji ste upravo izbacili iz pluća,smatram da ne treba lagati,barem ne za neke očigledne situacije kao što je ova malopre navedena.
Istina.pogotovo u ljubavi najviše boli, tako da nekad više volim da malo “upakujem” neke stvari ali što je naš odnos bliskiji to ću imati manje hrabrosti da tog nekog slažem.
Laž je uvek prisutna u našim životima i u svakom trenutku u bilo kom mediju, možemo naići na neku laž ili bilo koju vrstu obmane. Velike kompanije pokušavaju međusobno da se osujete, time što u javno mnjenje plasiraju netačne informacije o otmicama i ubistvima u tržnim centrima tih kompanija ili o otrovnim supstancama u njihovima proizvodima. Samim tim,laž postaje još jedna čarobna mogućnost manipulacije ovog stada,zvanog ljudski rod.
Da li se sećate “magične” tablete koja je devedesetih omogućavala turbo-mršavljenje za samo nedelju dana ? Ta ista tableta je sadržala u sebi pantljičaru i posle te tablete i gubitka kilograma zbog iscrpljujuće bolesti morali biste da uzimate druge tablete koje bi vaš organizam očistile od pantljičare.
Devedesete u mojoj zemlji su bile vreme kada su ljudima nenajavljeno skinute ružičaste (mada,pre se može reći “crvene” zbog politike) naočare koje su ih obmanjivale toliko godina pre. U tom trenutku , pojavila se alternativa u vidu “ružičaste televizije” koja je uz pomoć kič-muzike želela da povrati taj privid zadovoljostva,sreće i jedinstva koje je vladalo pre ratova,siromaštva i gladi na Balkanu.
Laž svoje mesto neizbežno pronalazi u ljubavnim vezama.Uvek će jedna strana više obmanjivati drugu. Na početku,kada vlada ljubavna zaslepljenost,obmanjivanje i davanje suvišnih komplimenata koji nisu na mesto je veoma prisutno a naravno i opravdano.Kako vreme protiče i kako se ta vatra zaljubljenosti kod jednog gasi brže nego kod drugog, da bi se ona ponovo upalila potrebno je ponovo proizvesti u sebi taj mehanizam međusobnog obmanjivanja.Ali zamislite sledeću scenu : u vezi ste sa mladićem ili devojkom koji/koja ima divne plave oči ali ogroman kukasti nos,koji do tada niste primećivali jer ste bili slepo zaljubljeni i sada odjednom taj nos počinje da vam smeta i nikako ne možete da se pomirite sa tim,ali i dalje volite te divne plave oči. U tom trenutku na scenu na stupa laž kojom vi sebe i tog nekoga morate da ubedite da taj nos uopšte nije toliko užasan,da ne zaslažuje da ga neki plastični hirurg razlupa i zameni novim i da bi baš bilo divno kada bi bio ukrašen nekom minđušom,po mogućstvu što većom !
Zaključak je sledeći, u ljubavi laž je itekako potrebna i poželjna (naravno u umerenim količinama) jer svi mi volimo kada nas neko čašćava komplimentima pa makar oni ponekad bili i lažni. Druga situacija je u svakodnevnom životu kada u glavi treba uvek imati pitanje “šta će prouzrokovati ova moja laž ?” i da li je pametno drugim ljudima davati lažnu sliku o sebi.

Text von Dunja Špiler

Neuen Kommentar schreiben

Plain text

  • Keine HTML-Tags erlaubt.
  • Internet- und E-Mail-Adressen werden automatisch umgewandelt.
  • HTML - Zeilenumbrüche und Absätze werden automatisch erzeugt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.